Podkin Eenoor – Kieran Larwood (recensie en winnen)

Ik speur vaak in boekenwinkels en in de bibliotheek naar spannende fantasy boeken die geschikt zijn voor kinderen. Ik heb gemerkt dat Wolf vooral voor de “epische” verhalen gaat, met veel helden, zwaarden en monsters. Zo kom ik Podkin Eenoor tegen in de bibliotheek en als ik voorstel Wolf er uit voor te lezen is hij meteen blij.

podkin3

Stel je een wereld voor zonder mensen. Ze zijn er ooit wel geweest maar inmiddels zijn ze verdwenen en hebben de konijnen het voor het zeggen. Ze wonen in ondergrondse burchten, die meer weg hebben van middeleeuwse dorpen dan van normale konijnenhollen. Het boek gaat over het konijntje Podkin, de verwende zoon van een konijnen-stamhoofd. Vlak voor midwinter wordt de burcht waar hij woont overvallen door de Goroms, demonische konijnen met ijzeren pantsers en een dorst naar macht. Podkin vlucht weg met zijn zus en broertje en komt letterlijk in de harde buitenwereld terecht, waar andere konijnen je verraden, je opsluiten én soms onverwachts te hulp komen.

Als ik Wolf voorlees uit dit boek zit driejarige Muis er in eerste instantie naast, maar die haakt al snel af. Het  verhaal is namelijk best spannend en niet echt voor kleintjes. Het perspectief wisselt van verteller naar Podkin en weer terug en ook dat maakt dat dit wel een boek voor wat oudere kinderen is. Kieran Larwood liet zich inspireren door Tolkien bij het schrijven van het perfecte spannende voorleesboek voor zijn dochter. Het is ook geen lief, braaf en kinderachtig boek, want al binnen een paar hoofdstukken wordt duidelijk dat de Goroms niet terugdeinzen voor moord. Wolf is gelukkig niet echt bang uitgevallen (althans niet wat boeken betreft) en hij wil dat ik steeds verder lees.

Podkin1

De prachtige illustraties verdienen ook een extra vermelding. David Wyatt maakte eerder al illustraties voor onder andere Tolkien en Terry Pratchett (twee van mijn favoriete schrijvers). Door de illustraties komt de sfeer van het boek nog veel meer tot leven.

Kieran Larwood is net klaar met het schrijven van het tweede deel van deze trilogie en wij kunnen niet wachten tot we meer over de avonturen van Podkin kunnen lezen.

Op de website van uitgever Gottmer kun je de eerste hoofdstukken van Podkin lezen of je heerlijk laten voorlezen door meester verteller Jan Meng.

Win Podkin Eenoor!

Leesplein (van De Bibliotheek) heeft een kennisquiz waarbij je kans maakt op Podkin Eenoor. Klik hier om mee te doen. Ook hebben ze een interview met Kieran Larwood.

Podkin Eenoor – Kieran Larwood | 2017 | Uitgever: Gottmer | richtprijs: € 15,99 | o.a. hier te koop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.