Zoektocht naar leuk AVI Boeken – Lol met Trol (recensie)

Een willekeurige avond bij ons thuis:

– Kom op, je moet een beetje oefenen met lezen.
– Nee!
– Maar lezen is leuk..
– Nietus! Dat boek is stom!

Het fijne ritueel van het verplicht lezen met een groep 3 leerling. Ik kan Wolf geen ongelijk geven. De boeken die door school worden voorgesteld zijn misschien wel nuttig, maar ze zijn dodelijk saai. Hoe wil je een kind plezier in het lezen geven als elk boek dat je hem of haar voorschotelt gaat over truttige kinderen die niks beleven en daar dan ook nog “sip” van worden?! Ik krijg het er bij Wolf gewoon niet in. Hij sneakt nu boeken van Paul van Loon uit de schoolbibliotheek, die ruim een jaar “te moeilijk”, maar tenminste interessant zijn. Totdat de juf hem betrapt en hem weer terugzet naar het “saaie sippe saar” niveau.

Van een vriend die met hetzelfde probleem worstelde met zijn zoon kreeg ik een gouden tip: probeer het boek Lol met Trol eens! Ik bestelde het boek en liet het aan Wolf zien. Die was niet meteen enthousiast.. wéér een boek (ik heb inmiddels een plank vol AVI boeken) maar wilde het -zuchtend- wel even proberen.  lolmettrol

Ladies and gentlemen, we have a winner! Eindelijk een boek dat een beetje stout en stoer is. Met leuke woorden om te lezen, zoals “pies”, “drol” en “kwijl”. Het is een AVI E3 boek, wat betekent dat er geen hoofdletters in staan en dat de woorden vaak maar 1 lettergreep hebben. Trol wordt gepest en bezeerd zich, maar dan ontmoet hij heks en eindelijk heeft hij een vriendin én een bondgenoot. De thema’s pesten en vriendschap zijn dus belangrijk in dit boek, maar niet op een belerende manier.

Wolf is heel erg blij met dit boek. Hij vindt het echt leuk om dit te lezen en hij wil het meteen nog een keer lezen als het uit is. Het feit dat het over sprookjesfiguren gaat helpt nog meer, want dat is natuurlijk echt iets voor mijn stoere kleine ridder. Lekker stoer en stout en ook nog Geek-proof dus!

Nu ben ik dus op zoek naar meer van dit soort boeken. Boeken met een beetje spanning, die niet tam en truttig zijn. Er moet toch meer zijn dan alleen deze ene..

Wat zijn echt leuke boeken voor beginnend lezers?

Lol met Trol – Pieter van Oudheusden | 2012 | AVI E3
Onder andere te koop bij Bol voor €5,95
Ik heb het boek ook onder de naam Heks en Trol zien liggen bij de Action

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.