Interview met een Potterhead

Ik heb inmiddels een paar keer geschreven over Harry Potter. Ik was al in de twintig toen de eerste Harry Potter boeken verschenen en ik was meteen verkocht. Ik las ze allemaal, stond snachts voor de deur van boekenwinkels om ze zo snel mogelijk te pakken te krijgen en hield met mijn beste vriendin wedstrijden wie het eerst het vreselijk dikke boek Harry Potter and the Order of the Phoenix uit had (wat me veel nachtrust én een tentamen kostte).
Na ons uitje naar de Harry Potter Exhibition is Wolf ook geïnteresseerd in Harry Potter geraakt. Hartstikke leuk natuurlijk maar ik merkte dat ik eigenlijk niet goed weet hoe de verhalen op jonge kinderen over komen. Is het eng? Is het herkenbaar? Zijn alle boeken geschikt voor jonge lezers?
Een hoop vragen, dus besloot ik een paar lieve mensen op de Harry Potter Facebook groep om hulp te vragen. Chirom – een mega fan- was zo aardig om voor mij wat vragen te beantwoorden over hoe het is om al jong een Potterhead te zijn.

20170305_131206
Een deel van de Harry Potter verzameling van Chirom

Vertel eens iets over hoe het voor jou is begonnen. 

Ik was 9 jaar toen ik gepest werd. Ik maakte minder contact met mensen en ik wilde graag alleen zijn. Toen zag ik voor het eerst een Harry Potter boek en ging het gelijk lezen want ik was zo nieuwsgierig waar het over ging. Ik snapte er alleen nog niet veel van en ik heb de boeken wegelegd en ben gaan wachten tot ik 10 jaar was. Toen ik 10 was ging ik weg van de pesters, gelukkig. Maar ik heb er wel faalangst aan overgehouden.
Harry potter was mijn redding; ik pakte het boek en ging lezen. Ik zat al bij de eerste zinnen helemaal in het verhaal.
Ik ben nu 14 jaar en zit nog steeds helemaal in het verhaal. Ik kan me geen leven zonder Harry Potter voorstellen.

De laatste paar delen zijn vrij heftig, heb je als kind alle delen meteen gelezen/gezien of -zoals heel veel kinderen – alleen de eerste twee delen? Wat vond je het engste toen je klein was? Vind je dat nog steeds eng?

Ik vind dat de laatste delen als boek erg meevallen, maar toen ik voor het eerst de laatste delen zag op film vond ik het wel eng. Daar zou ik mee wachten tot je er echt een beetje tegen kan. Toen ik Harry Potter en de Geheime Kamer keek vond ik die het engste maar nu vind ik het niet eng meer.

Is de manier waarop je naar Harry Potter kijkt veranderd, nu je groter bent?Nee, alles is hetzelfde vindt het nog steeds super leuk. Hoe oud ik ook word, Harry Potter blijft voor mij heel veel betekenen.

Voor jongere kinderen zijn Harry, Hermione en Ron (en al hun klasgenoten) min of meer leeftijdsgenoten. Wie was je favoriet (en waarom)?

Ik kan makkelijk met de personages meeleven want ik ben best fantasierijk. Mijn favoriet is niet alleen Harry maar ook Neville Longbottom. Neville is mijn favoriet omdat hij op mij leek. Toen hij begon aan Hogwarts (Zweinstein) was hij heel angstig en hij durfde niet veel. Uiteindelijk groeide hij uit tot iemand die nergens meer bang voor was. Zo was ik ook vroeger en nu ben ik (bijna) nergens bang meer voor.

Hoe oud was je toen je echte fan/ Potterhead werd? Wat was je eerst fan-aankoop (los van boeken en films)?

Ik wist eerst niet dat er mensen waren die net zo’n fan waren als ik. Totdat ik op Facebook en Instagram keek. Ik zag toen dat er veel HP pagina’s  waren. Ik was toen elf.

Mijn eerste aankoop was de toverstok van Neville Longbottom.
20170305_120810
De boeken en de toverstaf van Neville Longbottom

Zou je een kleine Potterhead aanraden eerst de boeken te lezen of meteen de films te zien (en eventueel daarna de boeken)? 

Ik zou eerst de boeken gaan lezen, want dat is iets minder eng dan de films. Je begrijpt de films ook beter als je de boeken eerst leest.

Heb je een tip voor een kleine Potterhead en/of ouders?

Euhm, een tip voor de kleine potterheads is: blijf Harry Potter lezen!

Voor de ouders laat je kinderen Harry Potter lezen want zo blijft het nog heel lang bestaan. Don’t let the muggles get you down!

Bedankt voor het delen van je verhaal, Chirom! Harry en Neville hebben duidelijk een mooie invloed op je leven gehad en ik hoop dat ze dat nog lang zullen blijven hebben. Wolf is inmiddels begonnen aan het eerste boek en ik denk dat hij er net zo van geniet als jij toen hebt gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.