Geeky klassiekers – Star Wars I

Vanaf deze week elke vrijdag een Geeky of Nerdy film. Soms nieuwe films, soms een fijne klassieker. Er bestaan honderden geweldige films die kleine Geeks en Nerds zeker zullen aanspreken. Science fiction, Fantasy, avonturenfilms, verfilmingen van sprookjes en geweldige animatie films, voor elk wat wils.

Grote mensen films voor kleine mensen

Veel van deze films zijn voor volwassenen, maar hebben ook een grote aantrekkingskracht op kinderen. Toen Wolf in de kleuterklas zat en de eerste vriendenboekjes voorbij kwamen, viel het me op dat heel veel kinderen films als “Spiderman” en “The Avengers” als favoriete films hadden. Als ik de ouders dan vroeg of ze die films hadden gezien bleek dat eigenlijk nooit het geval te zijn. “Maar hij vindt de T-shirts/tassen/stickers (kortom de merchandise) zo leuk!”

Ik vond het eigenlijk maar raar dat je met merchandise rondloopt van iets wat je nog nooit hebt gezien. Wolf was lange tijd vooral gek van Star Wars en ook hij had nog nooit een Star Wars film gezien. Ik wilde eens kijken of ik de films zo kon “uitleggen” of “introduceren” dat we wel samen konden kijken. En ik begon met Star Wars deel 1: The Phantom Menace.

wp-1488547836528.png

Van VI naar I

Nou is er met Star Wars iets grappigs aan de hand. De eerste drie films kwamen uit toen ik zelf nog maar een kleine Geek was, maar dat waren niet deel één, twee en drie. Het waren deel vier, vijf en zes. De eerste drie delen zijn dus later gemaakt dan de laatste drie (is dit nog te volgen?). Veel oudere Geeks houden vooral van deel IV t/m VI en worden een beetje kriegelig van de eerste delen. De stijl van de oudste films (dus de latere delen in de reeks) is anders dan de stijl van de nieuwere films en dat is niet iedereen even goed bevallen.

Toch wilde ik met Wolf met deel I beginnen. Ten eerste omdat het voor een kind niet logisch is om de eerste films over te slaan. Alle films zijn van voor zijn geboorte, dus hij heeft geen last van de emoties of discussies rondom de verschillende stijlen. Ten tweede vind ik The Phantom Menace simpelweg de meest kindvriendelijke van alle films.

Verhaal

Star Wars draait om de strijd tussen goed en kwaad in het universum. De orde van de Jedi ridders – letterlijk ridders met zwaarden – probeert de balans in het universum te bewaken. Het zijn speciaal geselecteerde mensen en aliens die goed met “The Force” om kunnen gaan. The Force is een kracht waar de Jedi ridders gebruik van kunnen maken om objecten te bewegen, beter te vechten en mensen hun wil op te leggen.

De Phantom Menace heeft meerdere verhaallijnen door elkaar en dat maakt het wel een klein beetje lastig voor kinderen soms. Enerzijds gaat het over een planeet die wordt aangevallen en de pogingen van de jonge koningin die om haar planeet te redden. Anderzijds gaat het over twee Jedi ridders die stranden op een planeet en daar een heel bijzonder jongetje aantreffen.

Hoe kijk je dit met kinderen?

PAS OP: SPOILERS!

Hoewel het af en toe best spannend is, is het geweld niet van het horror film of HBO serie niveau. Er wordt geschoten, met (licht) zwaarden gevochten en de figuur Darth Maul is echt een engerd, maar je ziet geen bloed en de gevechten zijn eigenlijk mooi om te zien. Zeker de lichtzwaardgevechten zijn gewoon prachtig en absoluut niet eng.

Ik heb deze film gekeken met Wolf toen hij zes was. De film is niet in het Nederlands dus ik las de ondertiteling voor. Daar zit meteen de eerste truc die je als ouder kunt toepassen: vat samen. Er zitten stukken tussen met een hoop ingewikkeld politiek geklets, wat ik voor Wolf simpelweg samenvatte als “ze gaan overleggen hoe ze de planeet gaan redden”. Dat was voor hem genoeg, want hij vond die scenes toch saai.

Veel leuker vindt hij de scenes die draaien om de kleine Anakin Skywalker, een jongen met bijzondere gaven. Een spannende race, grappige robots en een jongetje waar hij zichzelf in kan zien, helemaal perfect! Hij vindt ook Jarjar Binks leuk, een vreemde alien die de ene blunder na de andere begaat. Voor de serieuze Star Wars liefhebber een doorn in het oog, voor mij een reden om met mijn zesjarige naar deze film te kijken.

wp-1488550742696.png

Maar het is natuurlijk geen tekenfilm met zingende diertjes, dus het wordt echt spannend. Ik wist van te voren al dat het personage Qui-Gon Jinn het einde van de film niet zou halen. Ik heb dat ook aan Wolf verteld en hem ook gewaarschuwd toen het laatste grote epische gevecht met Darth Maul begon. De dood zelf is niet vreselijk gruwelijk (geen bloed) maar het is natuurlijk niet leuk. Hij wilde het wel zien, maar kwam tegen me aan zitten toen het zover was. Daarna ging de film nog door (en versloeg Obi Wan op zijn beurt Darth Maul) en was hij het eigenlijk al snel vergeten.

In mijn ervaring kan je dit dus prima met kinderen kijken, met hier en daar wat voorbereiding en vertaling. Leg de nadruk op de leuke dingen en bereid je kind voor op de tragische. Heel veel kijkplezier!

 

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.