Dokter wie? 

Als je van science fiction houdt zijn er genoeg leuke series om naar te kijken. Maar welke zijn nou echt leuk voor kinderen?

De oervader van Science Fiction voor kinderen is wat mij betreft het Britse Dr. Who. De serie begon in 1963 als een kinder/familie serie om een loos half uurtje zendtijd mee te vullen. Ruim 50 jaar later is het een van de meest succesvolle series van de BBC.

p0258hm5
Foto eigendom van BBC

Waar gaat het over?

De serie gaat over een ruimtewezen van de planeet Gallifrey. Zijn echte naam weet niemand, maar hij noemt zichzelf The Doctor (de dokter). Omdat hij zichzelf meestal voorstelt met “Hello, I’m the Doctor”,  krijgt hij vaak de reactie “Doctor Who?” (welke dokter?) vandaar de naam van de serie. Hij ziet er uit als een mens, maar hij is nagenoeg onstervelijk (daarover zo meer) en hij heeft twee harten.

In zijn ruimteschip, de Tardis, kan hij door de ruimte en door de tijd reizen en zijn avonturen spelen zich af op verre planeten, in de toekomst of juist in het verleden. Hij ontmoet robots, aliens en historische figuren. De avonturen zijn soms grappig, soms heel droevig en vaak heel erg spannend. Hoewel het een Science Fiction serie is, heb je geen last van “techno-babble” (technisch geklets); het gaat meer om het avontuur dan om futuristische trucjes.

Dertien dokters

De serie draait al sinds de jaren 60. Hoe doen ze dat zou je denken. De Doctor loopt nu zeker achter een rollator achter de aliens aan? Nee dus, daar hebben ze bij de BBC wat opgevonden: als de Doctor zwaargewond raakt gaat hij niet dood. Hij regenereert ter plekke in een andere Doctor, dat wil zeggen een andere acteur. Tot op heden hebben dertien verschillende acteurs de rol gespeeld. De Doctor is soms oud, soms jong, soms een vrolijke flierefluiter en soms een brompot. Maar het is altijd de Doctor. De regeneratie zorgt ervoor dat serie steeds vernieuwt en met zijn tijd mee gaat en het maakt het makkelijker om “aan te haken”. De meeste fans hebben hun favoriete Doctor en dat is vaak de Doctor bij wie ze aan de serie zijn begonnen.

Deze week maakte de BBC bekend dat de huidige incarnatie van de Doctor, gespeeld door Peter Capaldi met Kerstmis 2017 zal veranderen in de volgende. Het wisselen van de Doctor brengt onder de fans (die zich Whovians noemen) altijd veel teweeg, want elke drie of vier jaar moet je afscheid nemen van een geliefd personage. Wie de volgende Doctor wordt is nog niet bekend. Het nieuwe seizoen – de laatste van Capaldi – van Dr. Who gaat in het voorjaar beginnen op BBC1.

Voor wie en welke leeftijd?

Sommige afleveringen worden echt behoorlijk eng (The Empty Child, Heaven sent en The Time of Angels om er een paar te noemen) dus ik zou dit met iets oudere kinderen kijken, vanaf een jaar of acht. De serie is in het Engels met ondertiteling, dus het is handig als je die wel kunt lezen. De serie is voor jongens en meisjes.

Waar en wanneer?

Op dit moment staan de vijf meest recente seizoenen op Netflix, je begint dan bij dokter nummer 11.

Het nieuwe seizoen wordt dit voorjaar verwacht op BBC1.

Eerder seizoenen zijn beschikbaar op DVD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.