Minecraft voor en met kleintjes

Games horen tegenwoordig bij het leven. Bijna iedereen speelt wel eens een spelletje op zijn telefoon. Om de tijd te doden bij de bushalte of om je gedachten te verzetten. Er veel verschillende soorten games, van gezellige kinderspelletjes tot vrij heftige spellen met een hoop geweld en monsters. Kinderen – en vooral Geeky kinderen – voelen zich aangetrokken tot al deze spelletjes, of ze nu geschikt zijn of niet. Het kan soms moeilijk zijn te beslissen met welke games je je kinderen wil laten spelen.

Hier thuis worden verschillende games gespeeld maar de absolute favoriet van de zevenjarige Wolf is op dit moment Minecraft. Minecraft is een spel uit 2011 waarbij de speler zich in een wereld bevindt die is opgebouwd uit allerlei  verschillende blokjes. Steen, zand, hout, maar ook water, wol en glas. Met deze blokjes kan je allerlei constructies maken, zoals je ook met houten blokken of ander constructiemateriaal zou doen.

wp-1484583657641.png
een van onze bouwwerken “bij nacht”

Er zijn twee manieren om het spel te spelen: een survival modus, waarin je het met beperkte hoeveelheden blokjes moet doen en waarin je zombies en andere griezels van je af moet slaan en een creative modus waarin je onbeperkte hoeveelheden blokjes hebt en waarin de zombies en griezels optioneel zijn.

Geschikt voor kinderen?

Om te beginnen zijn de zombies en griezels niet echt.. griezelig. Ok, het geluid van een naderende zombie kan een beetje akelig zijn (*kreun*steun*grom*) maar ook de bewoners van de Minecraft wereld zijn eigenlijk gewoon blokjes. Er is geen bloed of andere narigheid dus het griezelgehalte valt best mee.

Dat gezegd hebbende, overleven kan nog best wel lastig zijn voor een jonge speler. Er zijn monsters die je zorgvuldig gebouwde huisje in een grote knal opblazen en met een beetje pech “woon” je naast een zombie-nest en is het elke keer dat de zon onder gaat een drukte van belang voor de deur van je houten hut. Voor de zevenjarige kozen wij voor de creatieve modus, waarbij we de zombies en griezels wel “aan” laten staan. Ze komen dan wel voorbij (als de vierkante blokjes-zon onder is gegaan) maar ze kunnen geen schade aanrichten en Wolf gaat ze regelmatig vrolijk te lijf met zijn blokjes-zwaardje.

Het grote voordeel van de creative modus is natuurlijk dat je lekker creatief kan zijn. Poppetjes kunnen vliegen dus bouw een stad in de wolken. Of graaf een tunnel en bouw een ondergrondse stad. Een stad onder water? Tuurlijk kan ook. We hebben het allemaal al geprobeerd en er staan op internet genoeg voorbeelden van prachtige bouwwerken, vaak door professionele architecten verzonnen. Wolf zit in een ridderfase, dus worden er op het moment grote kastelen gebouwd.

wp-1484390544416.png
kasteel ontworpen en gebouwd door de zevenjarige Wolf

Samen spelen

Omdat ik eerst geen flauw idee had wat Minecraft was, wilde ik in het begin een tijdje meespelen. We installeerden Minecraft op de tablet en op mijn telefoon (een Samsung Note, ik zou het voor kleinere schermen bijna niet aanraden) en via een LAN verbinding kunnen we samen spelen. Het bleek ontzettend leuk om samen te doen! Omdat je dingen wilt bouwen moet je overleggen, dus we zitten alles behalve stil naar een beedscherm te staren. Wolf is inmiddels een veel betere bouwer dan ik en moet me soms – al zuchtend – uitleggen hoe bepaalde dingen werken. Hij heeft inmiddels geleerd hoe hij electrische circuits moet maken, hoe je verborgen deuren en valluiken maakt en hoe je jezelf van onverwoestbare wapenuitrusting voorziet. Hij geniet er van dat hij zijn Geeky moeder overtreft in kennis. Zijn bouwwerken zijn groot en origineel en ik kan zien dat hij zich ontwikkelt naarmate hij het vaker speelt.

Conclusie

Wat ons betreft kan Minecraft al door vrij jonge kinderen worden gespeeld. Ik raad voor de jongste spelers wel de creatieve modus aan en ik raad iedere ouder aan om het zelf ook eens te proberen, zodat je weet wat je kind speelt (maar dat raad ik bij elk spel aan). Minecraft biedt oneindig veel mogelijkheden voor creatieve kinderen en actie in blokjesvorm voor de avonturiers. Hier voorlopig een grote favoriet en een echte aanrader.

Minecraft is te koop in app stores voor telefoons en tablets of als losse game voor PC en game consoles. 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.