Plaatjes kijken en vertellen

“En toen had de dwerg de sleutel gestolen. En toen konden we het kasteel niet meer in. En toen…”

Ik kan hier uren naar luisteren. Wolf is met zes jaar een begaafd verhalenverteller aan het worden. Hij heeft een enorme fantasie en houdt er van uitgebreide, bijna epische verhalen te verzinnen en die met zijn hele lijf te vertellen. Terwijl Muis heerlijk op de bank naar een luisterboek gaat zitten luisteren, rent hij als ridder door de kamer op zoek naar piraten of een draak of Darth Vader. Op school verzint hij spelletjes en toneelstukjes waar zijn vrienden aan mee doen.
Ik hou zo van hoe zijn hoofd werkt en hoe hij die verhalen verzint!

Er bestaan verschillende “spelletjes” om samen met je kind (of met je partner, moeder of buurvrouw) verhaaltjes te vertellen. Omdat verhalen vertellen hier een Big Thing is, hebben wij twee verschillende soorten in huis.

Rory’s Story Cubes

Deze kwam ik een tijd terug tegen op de Ouders NatuurlijkBeurs en ik was er meteen weg van. Het is een set van 9 dobbelstenen met plaatjes in plaats van stippen. Elk plaatje komt maar 1 keer voor en doordat je de dobbelstenen steeds in een andere volgorde legt zijn de mogelijke combinaties nagenoeg eindeloos. Aan de hand van de plaatjes kan je dan verhalen vertellen. Dat kan je om en om doen (bij het eerste plaatje vertel ik wat, bij het tweede jij etc.) maar omdat Wolf graag uitgebreide verhalen bedenkt en ze ook helemaal wil uit vertellen, doen wij om de beurt een heel verhaal.

Screenshot 2016-03-08 at 22.53.42
foto van Amazon.co.uk

Voordeel van de cubes is dat ze klein zijn en ze dus mee kunnen op reis. Nadeel is dat de plaatjes niet erg uitgebreid zijn dus moet je er werkelijk alles bij bedenken. Dat is natuurlijk wel goed voor de ontwikkeling van je vertel-skills, maar soms zijn de plaatjes best abstract en moeilijk voor een zesjarige.

Storyworld Cards

Op YouTube volg ik een aantal mensen uit de Tarot wereld. Een van hen deed op een dag een review van de Storyworld kaarten en ik was op slag helemaal verliefd op deze prachtige kaarten. Hoewel de reviewster de kaarten als Orakel kaarten wilde gebruiken, zijn ze niet zo bedoeld. De kaarten zijn gemaakt om mensen aan te sporen hun eigen verhalen te vertellen.

Screenshot 2016-03-08 at 22.45.05

Er bestaan verschillende varianten. Wij hebben op dit moment de basisset, de Fairy Magic en de Quests and Adventures. Op elke kaart staat een prachtige, gedetaileerde tekening  die je verbeelding meteen prikkelt. Aan de hand van de kaart die je trekt of kiest vertel je een verhaal. Op elke kaart staat een hoofdfiguur of onderwerp, maar er staan zo veel details op dat je per kaart een heel verhaal kunt bedenken. Zo staan bijvoorbeeld op de kaart van de Keeper of Dreams ook een maan (ondersteboven), een papagaai op de achtergrond en een soort tunnel. Met deze details kan je je verhaal nog meer diepte geven. En mocht je nou echt niets kunnen bedenken, dan staan op de achterkant van de kaarten een aantal vragen die je op weg kunnen helpen.

Screenshot 2016-03-08 at 22.44.32

Voordeel van de kaarten is dat ze door de details heel veel aanknopingspunten voor je verhalen hebben. Elke kaart is een verhaal op zich maar je kunt er ook een paar combineren om een nóg uitgebreider verhaal te vertellen. Nadeel is dat de begeleidende teksten allemaal in het Engels zijn. Omdat het om de plaatjes gaat vind ik dat niet erg en mijn Engels is goed genoeg om dingen indien nodig te vertalen. Een ander nadeel is dat de kaarten niet zomaar in Nederland te verkrijgen zijn. Ik ging op zoek naar een verkooppunt en vond ze bij de Duitse Amazon. Die verzenden de kaarten (en nog heel veel meer) zonder verzendkosten, dus  dat viel nog mee. Je kunt ze alleen niet in een stenen winkel gaan bekijken.

Soms vertelt Wolf ons ‘savonds een verhaal met de kaarten in plaats van een voorleesverhaal. Hij kiest dan zelf wel wat kaarten uit, dus het heeft een hoog ridder en monster gehalte, maar ik geniet van elke “aflevering”. Fantasie is zo iets geweldigs en het is een gave voor het leven. Wie weet schuilt er een groot schrijver in mijn kleine man. Ik ben in ieder geval al fan van zijn verhalen!

Screenshot 2016-03-08 at 22.43.43

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.